Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο!

Επιλογές

Home
Home
About Me
About Me
ΥouΤube
ΥouΤube
Σκόρπιες Σκέψεις
Σκέψεις
Σκόρπιες Σκέψεις
Υπηρεσίες

22 Μαΐου 2011

Aντικειμενικότητα

Κυριαρχεί στην ειδησεογραφία; Υπήρξαν ποτέ αντικειμενικές ειδήσεις; Πρέπει οι ειδήσεις να είναι αντικειμενικές;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι ειδήσεις είναι απλή καταγραφή των γεγονότων.
Τα βραδινά ειδησεογραφικά προγράμματα μας λένε για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας, για ένα παιδί που έχει πέσει θύμα απαγωγής, ή για
μια παρέλαση του χθες. Δεν υπάρχει πολύς χώρος για μεροληψία σε τέτοιες ιστορίες. Αλλά όσο πιο σοβαρό είναι το γεγονός, τόσο πιο πιθανή μπορεί είναι η υποκειμενική έκθεσή του.
Άλλωστε, γιατί είναι τόσο δημοφιλής οι υπερσυντηρητικές ή υπερφιλελεύθερες συζητήσεις που παρουσιάζονται στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά «ειδησεογραφικά προγράμματα»;
Γιατί, ενώ όλοι μας τα κατακρίνουμε, παρακολουθούμε τα τηλεοπτικά παράθυρα που, συνήθως, μόνο συζήτηση δεν είναι; Μήπως αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό που θέλουμε, γενικά, να πούμε, εκφράζοντας τις σκέψεις μας; Ίσως. Αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο;
Η αντικειμενικότητα είναι τόσο δύσκολη μια και κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να έχει εντελώς αντικειμενική άποψη για οτιδήποτε. Φέρνουμε την δική μας προκατάληψη σε καθετί που συζητήσουμε, αμφισβητούμε, ή απλά σκεφτόμαστε. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, είμαστε απλώς άνθρωποι.
Επομένως, ακόμη και μια απλή αναφορά των γεγονότων μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πολύ πιο υποκειμενική από ότι φανταζόμαστε. Όλα σχετίζονται με την ψυχολογία των λέξεων και των στάσεων. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, τότε γίνεται σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφήσουμε τι είναι πραγματικά «καθαρή είδηση» και τι δεν είναι.
Οπότε, ποιο είναι το νόημα της προσπάθειας; Μήπως πρέπει να αφήσουμε τις προσωπικές απόψεις γίνουν «ειδήσεις;»
Μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι δύσκολο, αν όχι σχεδόν αδύνατο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς. Η εξτρεμιστική ή δογματική παρουσίαση των τηλεοπτικών ειδησεογραφικών προγραμμάτων δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικές ειδήσεις.
Όσο οι άνθρωποι έχουν γνώμη και διαφορετική άποψη, θα αναζητούν τρόπους για να τις εκφράσουν. Και οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι.
Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει τους πολίτες. Με λίγη τύχη, και σκληρή δουλειά, θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώνει τους ανθρώπους για τα γεγονότα. Το πιο δύσκολο μέρος της όλης εργασίας είναι η απλή έκθεση των γεγονότων χωρίς σέρνεται στα λόγια η προκατάληψη.
Καθετί αξιόλογο, συνήθως είναι δύσκολο αλλά αξίζει η επιτυχία του. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε την αντικειμενική πηγή ειδήσεων, αλλά πρέπει να εξακολουθούμε να την ψάχνουμε, ή να την δημιουργούμε.

4 σχόλια:

  1. σιγουρα πολυ δυσκολο γιατι ολοι εχουμε προσωπικη αποψη και δεν ειμαστε αντικειμενικοι αλλα πρεπει να ψαχνουμε οπως πολυ σωστα γραφεις.
    Αργω να περασω μερικες φορες αλλα προσπαθω παντα να αφηνω ενα χαιρετισμο για καλη εβδομαδα σε ολους μας με υγεια και λιγοτερα προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Καλέ μας φίλε...
    Η παρουσία σου και μόνο φτάνει!
    Δεν μετράει η συχνότητα αλλά η ποιότητα...
    Άλλωστε όλοι μας, λίγο ή πολύ παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα με τα καθημερινά...
    Ούτε εμείς οι ίδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινή παρουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι δύσκολη υπόθεση η αντικειμενικότητα σε ένα γεγονός από ένα μέσο μέσω των εκπροσώπων του των δημοσιογράφων .
    Το πρόβλημα ξεκινάει ήδη απο την επιλογή του γεγονότος και την έκταση που θα του δώσεις.
    Ο δημοσιογράφος η γενικά το μέσο έχει την ευχέρεια να το χειριστεί κατά βούληση.
    Να του δώσει έμφαση,να το τονίσει η απλώς να το παρουσιάσει.
    Αυτή η "ελευθερία" στην διαχείριση του γεγονότος αφαιρεί και την "αθωότητα" (κακώς η καλός) από τον διαχειριστή.
    Αφού μου παρουσιάζεις ένα γεγονός όπως εσύ θες, έχω και εγώ το δικαίωμα να σε κρίνω για την αντικειμενικότητα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ xristin
    Συμφωνώ απολύτως!! Αυτό ακριβώς ήθελα να περιγράψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι 'πνοή' για τον χώρο μας! Ευχαριστούμε!