Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο!

Επιλογές

Home
Home
About Me
About Me
ΥouΤube
ΥouΤube
Σκόρπιες Σκέψεις
Σκέψεις
Σκόρπιες Σκέψεις
Υπηρεσίες

7 Μαΐου 2010

Παράπλευρες απώλειες.!!!

Λίγες στιγμές μετά...προσπαθήσαμε να μην γράψουμε τίποτα, με την σιωπή μας να αντιδράσουμε αλλά μάταια....Η πασταφλώρα πρέπει να γράψει. Να γράψει για να ξεθυμάνει, να θρηνήσει, να παραπονεθεί, να εκφραστεί, να κλάψει....

Κι έφθασε η εποχή του κυνισμού.
Που η ανθρώπινη ζωή όταν χάνεται, θεωρείται 'παράπλευρη απώλεια'.
Έτσι ονόμασαν κάποιοι τον θάνατο των τριών ανθρώπων κι ενός αγέννητου μωρού.
"Μην μπεις στο ίντερνετ σήμερα". Η φωνή της φιλενάδας μου στο τηλέφωνο είναι τόσο θλιμμένη.
"Γιατί" την ρωτάω.
"Γιατί θα στεναχωρηθείς και θα θυμώσεις. Τον θάνατο των τριών ανθρώπων τον ονόμασαν 'παράπλευρες απώλειες'" μου απαντά.
Βουβάθηκα. Το σκεφτόμουν όλη νύχτα.
Προσπαθούσα να κατανοήσω τ`ακατανόητα.
Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική μας πια.
Αν υπάρχει δηλαδή και σε ποια μορφή.
Από πότε έχουμε πόλεμο και δεν το ξέρω;
Από πότε ο θάνατος και με τις συνθήκες που έγινε, χαρακτηρίζεται 'παράπλευρη απώλεια';
Τον αγαπώ τον χώρο και πιστεύω σ`αυτόν.
Όπως πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται μ`αυτόν, έχουν κάποιες ευαισθησίες και κάποια ιδανικά, παραπάνω από των υπολοίπων.
Θέλω να ελπίζω ότι ήταν απλά άτυχη διατύπωση  ο χαρακτηρισμός.
Αν ήταν το παιδί μας, ο φίλος μας, ο συγγενής μας έτσι εύκολα θα θεωρούσαμε τον θάνατό του 'παράπλευρη απώλεια';
Θρηνώ την κατάντια μας.
Λυπάμαι που σαν λαός φτάσαμε στο σημείο που μας οδήγησαν τόσο έξυπνα κάποιοι επιτήδειοι πολιτικοί, οι οποίοι γίνονται αδύναμα πιόνια των αφεντικών τους.
Που πήγε η ευαισθησία και το φιλότιμο μας;
Ποιος το εξαγόρασε και με ποιο αντίτιμο;
Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο.
Σωπαίνω  στην μνήμη  των 'παράπλευρων απωλειών'...

Εκφράζω απλά την πίκρα μου στον δικό μας @χώρο που είναι η ψυχοθεραπεία μας, ελπίζοντας ότι ίσως καταλάβουμε ότι πλέον οδηγηθήκαμε σ`αυτό που ποτέ σαν λαός δεν είχαμε.
Τον κυνισμό!!!!

19 σχόλια:

  1. Οι «παράπλευρες απώλειες» δεν είναι παρά ένα δείγμα του πως μας αντιμετωπίζουν! Το δε ΙΝΤΕΡΝΕΤ βάζει κι αυτό το χεράκι του στο να δεχόμαστε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αν και εγώ το βλέπω από άλλη σκοπιά (δες εδώ), θα σου πως ο κυνισμός που αναφέρεις είναι δική μας επιλογή αφού δεχτήκαμε συν τῷ χρόνῳ αδιαμαρτύρητα την επιρροή ενός ξενόφερτου δυτικού πολιτισμού όπου αντιμετωπίζει τον άνθρωπο όχι ως πρόσωπο αλλά ως άτομο!

    Αναρωτιέσαι για το «Που πήγε η ευαισθησία και το φιλότιμο μας;» λησμονώντας πως το φιλότιμο δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιο του δυτικού πολιτισμού, οπότε προβήκαμε να το εξαλείψουμε για να ομοιάσουμε με τους ξένους! Ένας καταστροφικός μιμητισμός, που υποβιβάζει την έννοια του θανάτου σε απλή απώλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Apokalipsis999
    Μ`έκανες να ντραπώ να σκεφτώ και ν`αποδώσω τις ευθύνες στον εαυτό μου με την ανάρτησή σου.Είμαι κι εγώ μια επαναστάτρια του καναπέ δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΝ ΛΑΟΣ! ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΦΩΝΑΖΩ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ!ΟΛΟΙ ΜΑΣ... ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΑΠΑΤΙ ΣΚΕΨΗΣ.
    ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνωμη που θα γραψω πολλα !
    Σπανια σχολιαζω κατι περα απο την Τεχνη.Σημερα νοιωθω οργη,λυπη και αγανακτηση ! Ολα γινονται γιατι καποιοι εκλεψαν και μας οδηγησαν στο οικονομικο αδιεξοδο !Κανεις δεν εχει σκεφτει οτι ο κλεφτης εαν βρει ανοιχτη πορτα η παραθυρο θα μπει,και θα κλεψει.Εμεις ειμαστε αυτοι που αφησαμε τα πορτοπαραθυρα ανοιχτα ! Εμεις ειμ... Δείτε περισσότερα.αστε αυτοι που τους κατηγορουμε χρονια , κι ομως εμεις τους ξαναψηφιζουμε! Η τον εναν η τον αλλον ! Θα μου πεις "ε και τι θες να κανω ? Να μην ψηφισω ?" .Οχι ! Να ψηφισεις.Αλλα πιο πριν να εχεις απαιτησει και διεκδικησει την απαλλαγη σου απο τα διεφθαρμενα πολιτικα στελεχη ! Σημερα καψαμε περιουσιες συνανθρωπων μας,καταστρεψαμε δημοσια κτηρια,που εμεις θα κληθουμε να πληρωσουμε την επισκευη τους,και τελος σκοτωσαμε 3 συνανθρωπους μας ! Θα μου πεις "Εμεις το καναμε ? Με τα χερια μας ? Οχι ! Το καναμε ομως με την τοσα χρονια αδιαφορια μας ! Γιατι σ αυτην την ζωη δεν κρινομαστε μονο απο αυτα που κανουμε,αλλα και γι αυτα που δεν κανουμε.Ζουμε ακραιες και επικυνδινες καταστασεις ! Απο την μια βλεπουμε σιωπηρη διαμαρτυρια ενστολων στρατιωτικων στο κεντρο της Αθηνας,και απο την αλλη παροτρυνση της Αριστερας,να αμφισβητησουμε και να αλλαξουμε το Συνταγμα της Χωρας,στα πεζοδρομια !
    Ψυχραιμια Κυριοι και Κυριες ! Αυτο ζηταει η χωρα σημερα απο εμας ! Ψυχραιμια και λογικη ! Οταν υπαρχουν αυτα,τα γκρεμισμενα ευκολα η δυσκολα ξαναχτιζονται ! Διαφορετικα θα γκρεμισουμε και οτι αλλο εχει απομεινει ! Ας αναλογιστουμε ολοι τις ευθυνες μας ! Ας σκεφτουμε ψυχραιμα,και ας βροντοφωναξουμε την σκεψη μας ! Μεσα στα πλαισια ομως της νομιμοτητας ! Ας βροντοφωναξω εγω λοιπον την σκεψη μου....."ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ " !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμένο χαρτί
    αναλώσιμο υλικό
    απώλειας ποσοστό
    δικαιολογημένο ..
    χωρίς επιπτώσεις
    θεώρησαν την ψυχή μου

    είχα γράψει στις 9/3 δυστυχώς βγήκαν προφητικά τα λόγια μου

    καλή μου Αγάπη δύσκολα χρόνια αλλά τίποτα ακατόρθωτο αν έχουμε αγάπη ....

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Apokalipsis999
    "πληκτρολογούσαμε!", ναι! Στο κάτω κάτω είμαστε Έλληνες, της παρέας, της κουβέντας, της φιλοσοφίας, ας είναι και αμπελοφιλοσοφία...
    Πάντως από το να είμαστε μπροστά στην TV, ανέκφραστοι, τουλάχιστον, επικοινωνούμε, έστω και με το πληκτρολόγιο!
    Στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας, οι εξόριστοι Έλληνες συνεισέφεραν γράφοντας και κάνοντας γνωστό στον έξω κόσμο το πρόβλημα.
    Έστω και αυτό το 'γραπτό' ξέσπασμα είναι κάτι από την σιωπηλή και σιωπηρή αποδοχή...
    Όχι δεν σκύβω το κεφάλι! Ξεκλέβω από τον χρόνο μου, από τον ύπνο μου, από... για να διαβάσω, να σκεφτώ, να στοχαστώ, να προβληματιστώ και να βρώ μέσα μου τα αισθήματα που θα μπορέσω να μετατρέψω σε λέξεις και με μέσον το 'πληκτρολόγιο' να τα μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου...
    Τουλάχιστον μένω άγρυπνη δεν βρίσκομαι στον απόλυτο λήθαργο...και ευτυχώς με το Internet μπορώ έστω να μιλήσω και ας μη με 'ακούει' κανείς! Πάντως έστω και αυτή η διεργασία είναι μέσον αυτοανάλυσης, που ίσως με οδηγήσει και σε πιο δυναμικές και αποτελεσματικές πράξεις, που αυτή τη στιγμή μου είναι άγνωστες...
    Σε ευχαριστούμε για την ουσιαστική συμβολή σου στην σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μεγάλο ταξίδι της Ελλάδας μέσα στην νύχτα ξεκίνησε .
    Ποιος φταίει άραγε . Σίγουρα κάποιοι και σίγουρα όχι όλοι. Τι μέλει γενέσθαι για εμάς ,στην χώρα της θλίψης και της παράπλευρης απώλειας ; Πως φτασαμε εδώ ;
    Είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει; Κάποτε διαβάζαμε για την Αργεντινή στις ειδήσεις και λέγαμε τι καλά που εμείς είμαστε στην ΕΕ και εδώ δεν συμβαίνουν τέτοια .
    Τώρα καταλαβαίνουμε πως κοιμηθήκαμε στο όνειρο και ξυπνήσαμε στον εφιάλτη.
    Σιγά σιγά βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο.
    Το μόνο καλό είναι πως όταν έχεις την πλάτη στον τοίχο , μόνο ένας δρόμος σου μένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Idea Studio
    Δεν καταδικάζω το «πληκτρολόγιο» αλλά την εμμονή σε αυτό. Εξάλλου δεν είμαστε στην κερκίδα της εξορίας, αλλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο!
    Και το «πληκτρολόγιο» όταν δεν συνάδει με την πέραν αυτού συμπεριφορά μας, τότε οδηγεί στην ανοχή...

    Εύχομαι το «πληκτρολόγιο» να σε οδηγήσει σε πιο δυναμικές και αποτελεσματικές ή μη, πράξεις. Είναι μια αφετηρία στην αυτοανάλυση, αλλά να μη γίνει και το τέρμα...

    Εμένα πάντως ομολογώ με κούρασαν τα λόγια. Και θυμάμαι τα λόγια του Παπαφλέσσα από την ομώνυμη ταινία: «Με τα λόγια δεν κάνουμε επανάσταση. Θέλει καρδιά και πίστη». (κάπως έτσι ειπώθηκαν)

    @Theodosia
    Ελπίζω στην ανταλλαγή απόψεων με την Idea Studio, να βρεις χρήσιμα νοήματα.

    Ευχαριστώ αμφότερες για την ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποιοι, θέλουν να μας περάσουν την άποψη, ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι αναλώσιμο "προϊόν", όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί κάποια "υπέρτατη" ιδεολογία!'Ε, λοιπόν, όχι! Εγώ είμαι με τον Μαρκούζε, που γράφει κάπου "...για την επιβολή ή διατήρηση καμιάς ιδεολογίας, δεν δικαιολογείται η απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής"!
    Για τη στάση μερικών "αγωνιστών του λαού" διαβάστε εδώ: http://antiparatheseis1.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ! ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ!
    ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ! ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ italos
    Πρέπει να μας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί αλλιώς 'καήκαμε'! Θα τα καταφέρουμε, αν μείνουμε ενωμένοι και έχουμε το θάρρος της αυτοκριτικής, κάτι που το κάνουμε πολύ καλά, τώρα τελευταία! Μόνο που το κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες...
    Σε ευχαριστούμε για την τόσο εποικοδομητική συντροφιά σου και χαιρόμαστε να είσαι συνταξιδιώτης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Evangelos Zartaloudis
    Μας τιμάει η επίσκεψή σου! Τα είπες όλα!
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Γιάννης Παππάς
    Έχεις απόλυτο δίκιο! Αν έχουμε αγάπη όλα γίνονται...
    και τότε μπορούμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά...
    και τότε μπορούμε να βρούμε κουράγιο...
    και τότε ίσως βρούμε σανίδα σωτηρίας...
    και τότε ίσως βρούμε γαλήνη!
    Το ταξίδι μαζί σου μας δίνει πνοή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ aldebaran
    "Το μόνο καλό είναι πως όταν έχεις την πλάτη στον τοίχο, μόνο ένας δρόμος σου μένει."
    Αν όμως είμαστε όλοι μαζί το αδιέξοδο μπορεί να πλατύνει!
    Και αυτό απολαμβάνουμε @εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Apokalipsis999
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου!
    Αλλά δυστυχώς για μένα δεν μπορώ να ξέρω, δεν μπορώ να βρω, δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω πρακτικά.
    Στον κύκλο μου προσπαθώ να φέρομαι σύμφωνα με τα ιδανικά μου και με τα λόγια μου, κάτι που πολλές φορές με οδηγεί σε αδιέξοδα.
    Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει "μπροστάρης" αυτή την εποχή, να μας σηκώσει το ηθικό, να μας δώσει θάρρος και όραμα...
    Ζούμε σε στείρα εποχή...
    Τα λόγια που παρέθεσες τα είπε ο Παπαφλέσας αλλά είχε όραμα μπορούσε να κατευθύνει μια χούφτα ανθρώπους...Τώρα τι έχουμε;
    Προσπαθούμε με το "πληκτρολόγιο", μέσα από το σπίτι μας και ανταλλάσσοντας με λίγους "σκεπτόμενους" ανθρώπους που τυχαίνουν στον δρόμο μας...(σαν και εσένα) να σηκώσουμε μόνοι μας το ηθικό μας, να βρούμε την αισιοδοξία που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και ίσως να καταφέρουμε να δράσουμε...
    Είναι απόλαυση η επικοινωνία μαζί σου...δίνει τροφή για σκέψη!
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Apokalipsis999
    Αυτό έιναι ταξίδι...
    Σκέτη απόλαυση και εποικοδόμηση...
    Και εμείς σε ευχαριστούμε που είσαι συνταξιδιώτης μας και τόσο θετική συμβολή στην επιτυχία αυτού του ταξιδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ "ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ"
    Είναι τόσο ευχάριστη η παρουσία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Αχ αυτό το χαμόγελο!!! Είναι το παν!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα και σε όλους μας!(αν και λίγο καθυστερημένα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι 'πνοή' για τον χώρο μας! Ευχαριστούμε!