Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο!

Επιλογές

Home
Home
About Me
About Me
ΥouΤube
ΥouΤube
Σκόρπιες Σκέψεις
Σκέψεις
Σκόρπιες Σκέψεις
Υπηρεσίες

6 Ιουνίου 2010

ΝΤΡΙΝΝΝ!: Ο.... «ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ» ΤΩΝ BLOGGERS!

Πάντα αναρωτιόμουν σαν παρδάλω που είμαι, «Γιατί όταν λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει;» «Γιατί όταν ακούω τον κόκορα του γείτονα να κακαρίζει, ακόμη είναι νύχτα;»
 Ρε μπας, και έφαγε βαριά και τον πείραξε το καλαμπόκι και έχασε το μέτρημα της ώρας;
 Ή μήπως τον σκούντηξε καμιά κότα και του έκοψε τον ύπνο;
 Το σίγουρο είναι ότι χάνω το δικό μου ύπνο, και δεν προλαβαίνω να δω happy end στα όνειρά μου!
 Γιατί το ίδιο το παθαίνω όταν περιδιαβαίνω στα blogs;
 Πολλούς κοκόρους ακούω να κακαρίζουν για να ξυπνήσω, αλλά το ξημέρωμα αργεί να φανεί!
 Πολύ μαυρίλα πλάκωσε και πάλι χάνω την ελπίδα μου!
 Μήπως να χάλασε το ξυπνητήρι μου και δεν το ακούω;
 Τουλάχιστον ένα δυνατό ΝΤΡΙΝΝΝ το άκουσα σαν πήγα και από το στέκι του Apokalipsis 999  και θέλω να το μοιραστώ εδώ στο Θολό Τοπίο, να προβληματιστούμε και λίγο!
Θα ήθελα απλά να προσθέσω ότι αξίζει τον κόπο ν`αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας να το διαβάσετε προσεκτικά,κι ας είναι λίγο μεγάλο το κείμενο.
Ίσως βρούμε και την αιτία  να μην παραμείνουμε απλά "τα ποντίκια που βρυχώνται".

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις την αιτία του, λέει η συνήθης πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν προσπαθούμε να διορθώσουμε κάποιο πρόβλημα. Βρίσκοντας την αιτία του, ψάχνουμε τον τρόπο και τη μέθοδο που θα επιφέρει την τελική διόρθωση. Πρωτίστως όμως, πρέπει να αντιληφθούμε την ύπαρξη του προβλήματος! Συχνά πυκνά λοιπόν, τώρα τελευταία, δεν είναι λίγοι οι bloggers που ορμώμενοι από την κρίση του πολιτικού μας συστήματος επιδίδονται σε μία πρακτική του να υποδεικνύουν το πρόβλημα και να μας καλούν (τους απανταχού αναγνώστες) σε μία διαρκή αφύπνιση! Λες και το αγνοούμε εντελώς!

Πίσω από την κρίση του πολιτικού μας συστήματος, ωστόσο, κάτι που οι περισσότεροι bloggers «ξεχνάνε» να πουν, βρίσκεται η βαθιά κρίση των αξιών μας, λόγω της μετατροπής της κοινωνίας μας σε ένα κακέκτυπο ενός καπιταλιστικού κοινωνικού μοντέλου της «προοδευμένης» εσπερίας που έχει ήδη ξωκοίλει! Παραταύτα, εμμένουν πολλοί, να εστιάζουν κοντόφθαλμα μόνο στην πολιτική κρίση, τα δεινά που περνάει η πολύπαθη Ελλάδα! Και ως νέοι... «Διαφωτιστές» μέσα από βαρύγδουπα λεκτικά σχήματα και κοινότυπους βερμπαλισμούς, προσπαθούν να... επιφέρουν την αφύπνιση του γένους!


Σαν να κοιμάται όλος ο Ελληνικός λαός, και οι μόνοι που παραμένουν ξυπνητοί είναι οι... bloggers που σαν «άγρυπνοι» φρουροί μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Σαν ένα ξυπνητήρι, τα blogs που καταγράφουν τον... βαθύ ύπνο μας, προσπαθούν να ωθήσουν στην εθνική μας έγερση! Τι φοβερή υπέρ... προσπάθεια! Και τι... πρωτοποριακός αντιστασιακός αγώνας! Διά της καταγραφής και δημοσίευσης της λαϊκής οργής που πρέπει να έχουμε, δίνουν διαδυκτιακώς «επικές μάχες»! Εκ του ασφαλούς δηλαδή!

Πουθενά, δεν έχω δει εκτός των προτροπών για καθολικά ξυπνητούρια, το πως θα πρέπει να επανακτήσουμε το εθνικό μας γόητρο και το πως θα λύσουμε την κρίση των αξιών μας εξ ου πηγάζει και η πολιτική κρίση. Πουθενά δεν μας λένε οι «Διαφωτιστές» bloggers μας, έναν εφικτό τρόπο για να επανέλθουμε από αυτό το οδυνηρό ξεστράτισμα. Κάποιοι, ελάχιστοι, νοσταλγούν «λύσεις» που αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία, αλλά δεν τολμούν ανοιχτά να το πουν, παρά έμμεσα. Το γεγονός είναι, πως όλοι περιέργως δεν έχουν να προτείνουν τίποτα εφαρμόσιμο και περιορίζονται στο να καλούν σε αφύπνιση! Απλά δηλαδή στο να κάνουν... ντρινννν, όπως το ξυπνητήρι!

Σαν «κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες», που έλεγε ο Καρυωτάκης, οι bloggers, μέσα από την απλή καταγραφή και εκτόνωση της οργής τους για να εν Ελλάδι τεκταινόμενα, στην ουσία καταντούν σαν «κάτι ξεχαρβαλωμένα ξυπνητήρια» που συνεχίζουν να χτυπούν παρότι ο κάτοχος τους έχει ήδη ξυπνήσει... Και αντί πια να καταλάβουν πως ο κόσμος δεν κοιμάται πλέον, συνεχίζουν το χαβά τους, σαν «το ποντίκι που βρυχάται» (θυμίζοντας μου την παλιά καλή κωμωδία με τον Π. Σέλερς)!

Διαφωτισμός με λαϊκισμούς και βερμπαλισμούς, δεν μπορεί να γίνει, οπότε ούτε και ούσα αφύπνιση μπορεί να προκαλέσει. Απλά εκτονώνει! Τη δυσαρέσκεια, την οργή, την απέχθεια. Στον αντίποδα όμως, καταγράφει την ανικανότητα αντίδρασης! Όπως έχω ξαναγράψει, το διαδύκτιο έγινε ο κυματοβραχίονας που εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, κάτι που βολεύει το διαβρωμένο πολιτικό μας σύστημα. Από τη στιγμή που κανείς δεν μας λέει το πως και το τι να πράξουμε, όχι για να ξυπνήσουμε μόνο, (που ήδη έχουμε ανοίξει τουλάχιστον τα μάτια) τότε δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δουλεύει για το πολιτικό σύστημα! Εγκλωβίζοντας τη σκέψη μόνο στο... ξύπνημα!

Άντε και ξυπνήσαμε, (που είμαστε δηλ. ξυπνητοί αλλά οι bloggers το αγνοούν, μάλλον ένεκα του δικού τους ύπνου!) τι έπεται μετά; Να κατέβουμε στους δρόμους; Να κάνουμε τι; «Επανάσταση» του προλεταριάτου, μήπως; Και αν ναι, πως; Ερωτήματα που θα παραμένουν αναπάντητα, αφού οι «Διαφωτιστές» μας, μετά τις χιλιοειπωμένες αφυπνιστικές τους υποδείξεις, αποσύρονται προς ξεκούραση και δεν δύνανται πλέον να... ασχοληθούν! Αφού λοιπόν «σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει» έτσι και ο bloggerίστικος αγώνας περί αφύπνισης, δεν πρόκειται να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στα πράγματα. Αυτό που χρειάζεται από τους bloggers αλλά και όλους μας, δεν είναι οι φωνές (χορτάσαμε πια από δαύτες και εγκλωβιστήκαμε σε αυτές και μόνον) αλλά το προσωπικό μας παράδειγμα. Αντί για υποδείξεις αφύπνισης να παρουσιάσουν το τι άρχισαν ήδη να πράττουν (αν πράττουν...). Κι ας έχει κόστος την «ανωνυμία» τους, που μόνο ανωνυμία δεν υπάρχει στο διαδύκτιο. Ειδάλλως θα καταντήσουν βαρετοί και ανούσιοι. Που ήδη έχουν αρχίσει να καταντούν...

πηγή:Αpokalipsis999

14 σχόλια:

  1. Μακρυά από ΄μένα το να κάνω το...διαφωτιστή και πολύ περισσότερο να ισχυριστώ ότι κατέχω την απόλυτη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, αλλά η ....σύμπτωση των απόψεών μας προφαίνεται από τη χθεσινή μου ανάρτηση...εδώ;
    http://antiparatheseis1.blogspot.com
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ

    Μπαίνοντας στο blog σου, δεν βρήκα κάτι που να έχει σύμπτωση απόψεων με το κείμενο που δημοσίευσα στο δικό μου blog προχθές, και αναδημοσιεύεται εδώ σήμερα. Στο blog σου αναφέρεσαι για τους πολιτικούς ("Πάντων πραγμάτων, μέτρον Άνθρωπος"!*)θέμα που είναι παντελώς άσχετο με το δικό μου κείμενο.
    Προφανώς δεν κατάλαβες τι ακριβώς γράφω και που απευθύνομαι. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχες πει: "αυτό που αφορά πολλούς και είναι «πιασάρικο» μετράει μια και εδώ οι αριθμοί μιλάνε και όχι η ποιότητα!!"
    Λοιπόν, ένα ακόμη «πιασάρικο» θέμα είναι και κρίση, μια και αυτό απασχολεί τους πάντες, και είναι στην κορυφή σαν λέξη στις 'αναζητήσεις'...γι' αυτό καταπιάνονται με αυτό όλοι, 'ξύπνιοι' και 'κοιμισμένοι'...
    Το να παραθέσει κάποιος και πρακτικές προτάσεις είναι δύσκολο, έως και αδύνατον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Idea Studio

    Το κακό είναι πως εγώ απευθύνθηκα σε όσους ελαφρᾷ τῇ καρδίᾳ προτρέπουν προς αφύπνιση χωρίς να προτείνουν το πως και το τι έπεται μετά! Λες και κοιμόμαστε ντε και καλά! Δεν είχα ως θέμα την κρίση στην πολιτική, αλλά σε blogs...
    Εφικτές και γόνιμες προτάσεις δεν βλέπω... αλλά μάλλον τα κείμενά μου δεν είναι πιασάρικα! Φευ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Apokalipsis999
    Μέχρι τώρα θεώρησα σωστό να μην απαντήσω στα σχόλια μια και το κείμενο ήταν δικό σου.
    Το ζήτημα δεν είναι αν είναι πιασάρικο ή όχι.
    Ακόμη και κείμενα που είναι πιασάρικα να ξέρεις ότι όταν λένε αλήθειες που καίνε στερούνται σχολίων.Το έχω ζήσει και σε δικά μου κείμενα.Όταν λες αλήθειες δεν έχεις αντίλογο.Όταν χαλάς το κερασάκι στην τούρτα και το νάχαμε να λέγαμε και τις δήθεν επαναστάσεις του καναπέ δυστυχώς φίλε μου σε διαβάζουν αλλά δεν σχολιάζουν γιατί αντικρύζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη.
    Τους χαλάς την συνταγή του νάχαμε να λέγαμε.Επαναστάτες εκ του ασφαλούς χωρίς διάθεση προβληματισμού.Εμένα μου αρέσεις κι είμαι περήφανη που κοσμείς τον χώρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Theodosia, Διαβασα το κειμενο που ανεβασες στο θολο,εκανα καποιο σκελετο σχολιου για να βαλω αλλα φτανοντας στα σχολια ειδα οτι απαντα ο Apokalipsis999 που ειναι και ο κυριως συντακτης του αρθρου και αλλαξα πλευση..θα παω στο δικο του να σχολιασω επι του θεματος.Το ζητημα παντως ειναι πως οταν χρησιμοποιουμε τους ιδιους τροπους με αυτα που στηλιτευουμε απο αλλη πλευρα ομως γινομαστε και μεις επαναστατες του καναπεως..Αν το παραπανω απευθυνεται αποκλειστικα σε καποιους μπλογγερς με μονιμο συνθημα την αφυπνηση ακομη και στον τιτλο τους εχει καλως..αν και ειδα οτι απευθυνεται συλληβδην σε ολους μας..Παρολα αυτα δεν εχει να αντιπροτεινει τιποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Περίοπας
    Όπως δεν είδες δεν απευθύνομαι συλλήβδην σε όλους ανεξεραίτως τους bloggers! Και όπως είδες, αντιπρότεινα ευθέως, σε όσους μονίμως καλούν προς αφύπνιση, να μας λένε το τι πράττουν εφόσον αυτοί νιώθουν αφυπνισμένοι, και πέραν της υποτιθέμενης «ανωνυμίας» που έχουμε! Εκτός και αν δεν «είδες»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω ,το λεει και το ψευδονυμο που διαλεξα βλεπω πολλα..Οπως και ποιος κατεχει κλειδια,αδειες να απαντα σε αλλους χωρους κλπ.Αυτο που λετε οτι δεν ειδα το περιγραφω εδω :
    "Αν το παραπανω απευθυνεται αποκλειστικα σε καποιους μπλογγερς με μονιμο συνθημα την αφυπνηση ακομη και στον τιτλο, τους εχει καλως.."
    Αλλα κραταω καποια βαζοντας το "αν" και αυτο γιατι δεν ειναι ευδιακριτο...Ισως να φταιει ο @χωρος σαν Θολο τοπιο,εχει ξεκαθαρη ματια απο αλλουνου ματια ομως..
    Τωρα "οι αφυπνισμενοι" οψιμοι διαφωτιστες ,αφου δεν μας λεν οι ιδιοι τι πραττουν,εγω τι να τους πω ??Δεν ανοιγω συζητησεις κατα το : "2 γαιδαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Περίοπας

    Αφού «βλέπεις»... βλέπε! Έχω πρόσβαση στο Θολό κατόπιν προσκλήσεως της κατόχου. Και αυτό γιατί γράφω πρωτότυπα κείμενα και προσωπικώς γράφω στον ημερήσιο τύπο. Εν αντιθέσει με πολλούς που απλά «αντιγράφουν» δώθε κείθε, ελλείψῃ εμπνεύσεως ή ικανότητος!
    Το Θόλο διατηρεί την ξεκάθαρη ματιά του, μέσα από τη σύμφωνη γνώμη κατόχου και των συνεργατών. Οι αναρτἠσεις είναι ανοιχτές προς σχολιασμό, αρκεί να διαβαστούν πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ apokalipsis999
    Στο σχόλιό μου πάντως δεν αναφέρθηκα στην κρίση της πολιτικής αλλά στην επικαιρότητά της και το τέλμα της, τα οποία είναι "πιασάρικα" και για αναφερθεί κάποιος, 'ρηχά' σε αυτά, αφού τα έχουν εξαντλήσει όλοι, αρχίζει τις κραυγές για 'αφύπνιση'...δεν έμεινε τίποτα άλλο να συζητηθεί...ελπίζω το επόμενο στάδιο, αφού εξαντληθεί το θέμα της 'αφύπνισης', και μαζί και εμείς να αρχίσουν να εμφανίζονται και άρθρα με πρακτικές προτάσεις. Βέβαια το να φωνάζει κάποιος για 'αφύπνιση' μπορεί να του κάνει καλό μια και πείθει τον εαυτό του ότι ο ίδιος είναι άγρυπνος -άσχετα αν κοιμάται και αυτός, μακάρια...

    τα κείμενά σου μπορεί να μην είναι 'πιασάρικα' (δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε άλλωστε) αλλά είναι αυτό που λείπει σε αυτόν τον @χώρο, ανάλυση θεμάτων με προσωπική άποψη και χαρακτήρα που πλαισιώνει το 'θολό τοπίο' δύο ονειροπώλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Περίοπα
    Xαρήκαμε που σε είδαμε εδώ...
    Ξέρουμε ότι περνάς και μας βλέπεις!!
    Ξέρουμε ότι μας νοιάζεσαι και σε ευχαριστούμε για αυτό!!
    Είσαι πάντα ευπρόσδεκτος...να το θυμάσαι;)
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Apokalipsis999, Οπως δεν προσεξες απ οτι "δειχνεις",στο πρωτο μου σχολιο εδω δεν απευθυνθηκα σε σενα παρα στη Θεοδοσια!Ειπα οτι θα ρθω στο δικο σου να σχολιασω επι του θεματος.Εσυ βιαστηκες να μου απαντησεις εδω.Εκεινο το πρωτο μου σχολιο ,περιμενε καποια απαντηση απο τον κατοχο του @χωρου.Εγω ετσι εχω μαθει οτι γινεται τουλαχιστον στο παρον ιστολογιο και αυτο ελεγα..Μεχρι τωρα mono η Idea Studio εδινε απαντησεις εκτος της Theodosias.Ας ειναι...Ευχαριστω παντως για την υπενθυμηση οτι δεν εχω ικανοτητα ή εμπνευση σε σχεση με επαγγελματιες δημοσιογραφους-συγγραφεις,οπως και για την επισκεψη σου στο @χωρο μου οπου αυτοαφαιρεσες τον εαυτο σου απ τους αναγνωστες μου...Κανεναν δεν καλεσα με το ζορι..να με διαβαζει.Τιμω και σεβομαι το παρον Ιστολογιο οπως και τους δημιουργους του που τους γνωρισα και απο κοντα.
    @ Idea Studio ,ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Κι εγω χαιρομαι οταν βρισκω λιγο χρονο να κατσω στο πισι και να σας επισκευθω μαθαινοντας τα νεα σας.Να σαι κι εσυ παντα καλα και να μου ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ τα φιλισκουνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Idea Studio

    Βέβαια το να φωνάζει κάποιος για 'αφύπνιση' μπορεί να του κάνει καλό μια και πείθει τον εαυτό του ότι ο ίδιος είναι άγρυπνος -άσχετα αν κοιμάται και αυτός, μακάρια...

    Πολύ εύστοχη παρατήρηση! Συμφωνώ απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις για τέτοια θέματα, καθώς 'ταξιδεύουμε' μαζί αυτό το 'ταξίδι'.
    Πράγματι, είθισται οι απαντήσεις να δίνονται από Theodosia ή Idea Studio.
    Όμως, σαν οικοδέσποινες, απολαμβάνουμε να παρακολουθούμε και συζητήσεις μεταξύ των 'επιβατών'...άλλωστε αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της άψογης φιλοξενίας!
    Έτσι, να αισθάνεστε ελεύθερα να κουβεντιάζετε, γιατί μόνο μέσα από τον αντίλογο γεννιέται η σκέψη, ο προβληματισμός, η επικοινωνία (όχι της χάβρας που έχουμε συνηθίσει στην χώρα μας, μέσα από τα "παράθυρα") και ίσως (ευελπιστούμε) να καταφέρουμε να κτίσουμε έναν ενωμένο πυρήνα αντίστασης και διαμαρτυρίας μέσα σε αυτή την κρίσιμη εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι 'πνοή' για τον χώρο μας! Ευχαριστούμε!