Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο!

Επιλογές

Home
Home
About Me
About Me
ΥouΤube
ΥouΤube
Σκόρπιες Σκέψεις
Σκέψεις
Σκόρπιες Σκέψεις
Υπηρεσίες

6 Φεβρουαρίου 2011

Οι 10 εντολές της Coco Chanel

Όλες μας έχουμε συνδυάσει το όνομά της με τον ορισμό του "chic". Αν και έχει φύγει από την ζωή εδώ και 40 χρόνια, οι φιλοσοφία της Coco Chanel για την μόδα και την ζωή γενικότερα, παραμένουν αναλλοίωτες αξίες. Η ομολογουμένως «αρχαιοελληνική» άποψή της ότι «η ομορφιά κρύβεται μέσα στην απλότητα», κάνουν την Coco Chanel, την διαχρονικότερη και ίσως την πιο αγαπημένη σχεδιάστρια μόδας όλων των εποχών.
Ας δούμε λοιπόν 10 συμβουλές που η Σανέλ έδωσε σε εμάς τις γυναίκες



1. Η πολυτέλεια πρέπει να ισοδυναμεί με την άνεση, αλλιώς δεν είναι πολυτέλεια
Τόσο τα πρωινά όσο και τα βραδινά σύνολα, που η Chanel σχεδίασε ποτέ, ήταν φτιαγμένα με την λογική η κίνηση του σώματος να μην εμποδίζεται από το ρούχο ή το αξεσουάρ. Τακούνια με μέτριο ύψος, χαλαρά αμάνικα top μέσα από τα σακάκια, τσάντες με φαρδύ λουρί για τον ώμο είναι μερικές μόνο από τις πρωτοποριακές, για την εποχή τους, παρεμβάσεις της Chanel με βασικό κριτήριο να παρέχει στην γυναίκα άνεση. Η αγαπημένη μας Coco ποτέ δεν έκανε «μόδα για τη μόδα» ούτε ενδιαφέρθηκε να εντυπωσιάσει, παρόλο που τα κατάφερε τελικά μια χαρά!

2. Τα παντελόνια ελευθερώνουν την γυναίκα
H Coco Chanel ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που λάνσαρε αλλά και φόρεσε παντελόνια, σε μια εποχή που η μοναδική εναλλακτική των γυναικών ήταν οι κορσέδες και οι μακριές φούστες. Το θάρρος της Chanel να λανσάρει γυναικεία παντελόνια κατακρίθηκε έντονα, σύντομα όμως όλες οι γυναίκες υιοθέτησαν τα παντελόνια σε τέτοιο βαθμό που σήμερα μας φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι πρέπει να ευγνωμονούμε την Coco γιατί σ’ αυτήν χρωστάμε την δυνατότητα να καθόμαστε και να κινούμαστε με άνεση. Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι τα φαρδιά βραδινά παντελόνια που η Μαρλέν Ντίντριχ έκανε διάσημα φέρουν την υπογραφή της Chanel.

3. Η τέλεια φούστα πρέπει να καλύπτει τα γόνατα
Η Chanel απεχθανόταν τα γυναικεία γόνατα και θεωρούσε ότι μια πρωινή φούστα για το γραφείο πρέπει να τα κρύβει επιμελώς. Δημιούργησε έτσι τις αθάνατες στενές πρωινές φούστες με μήκος που όλες πια συνηθίζουμε να ονομάζουμε «μήκος Chanel» εννοώντας τις φούστες που σταματούν ακριβώς κάτω από το γόνατο.

4. Τιμή και δόξα στο Little Black Dress
Το 1926 η Chanel θέλησε να δημιουργήσει ένα ρούχο που να είναι άνετο, να φοριέται τόσο το πρωί όσο και το βράδυ και να μπορεί κάθε γυναίκα να το κάνει μοναδικό αλλάζοντας μόνο τα αξεσουάρ που θα το συνοδεύουν. Λάνσαρε λοιπόν το απλό, μαύρο φόρεμα σοκάροντας την τότε βιομηχανία της μόδας. Το μαύρο που μέχρι τότε θεωρούνταν το χρώμα του πένθους, η Chanel το μετέτρεψε στο πιο σικ και κλασσικό χρώμα μέσα από την δημιουργία του επονομαζόμενου little black dress. Άλλος ένας λόγος για να την ευγνωμονούμε…

5. Το τέλειο κοστούμι πρέπει να συνδυάζει θηλυκά και αρσενικά στοιχεία
Στη δεκαετία του ’20 πήρε τα ρούχα του φίλου της και τα προσάρμοσε στον εαυτό της. Μέχρι τότε η εικόνα μιας γυναίκας με κοντά μαλλιά, αγορίστικη σιλουέτα και «σπιρτάδα» στο βλέμμα ήταν εντελώς άγνωστη. Η Chanel πειραματίστηκε καταφέρνοντας να βγάλει τα πιο θηλυκά χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας μέσα από «αντρικά» ρούχα. Κοστούμια, πουλόβερ, τουΐντ σακάκια και παλτό είναι μερικοί ακόμα λόγοι για να ευγνωμονούμε την Coco που υπάρχουν πια στην ντουλάπα μας. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τα navy ρούχα με τις χαρακτηριστικές ρίγες σε διάφορες παραλλαγές που η Chanel λάτρεψε, λάνσαρε και επέβαλε σε αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείται safe κα σικ επιλογή.

6. Τα πανωφόρια πρέπει να είναι απαλά
Το 1925 η Chanel λάνσαρε το πρώτο σακάκι από μαλακό ύφασμα που αγκάλιαζε το γυναικείο σώμα χωρίς να εμποδίζει την κίνηση. Ήταν μια πρωτοποριακή προσέγγιση των γυναικείων πανωφοριών που μέχρι τότε ήταν από σταθερά, άβολα υφάσματα. Η Coco προσέφερε στην γυναικεία γκαρνταρόμπα παλτό και σακάκια από μετάξι, με χαλαρούς ώμους και στενά μανίκια.

7. Όσο περισσότερα αξεσουάρ, τόσο καλύτερα
H Coco λάτρευε τα αξεσουάρ. Συνδύαζε με επιτυχία ακριβά κοσμήματα από χρυσό με πολύτιμες πέτρες μαζί με μπιζού. Δεν εμφανιζόταν ποτέ χωρίς ένα κολιέ με πέρλες, ρουμπίνια, σμαράγδια αλλά και ημιπολύτιμες πέτρες, λάτρευε τις καρφίτσες και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την Coco με ένα καπελάκι που συνήθιζε να κατεβάζει μέχρι τα φρύδια.

8. Τα παπούτσια για να έχουν στιλ, πρέπει να είναι δίχρωμα
Η λατρεία της για το άσπρο-μαύρο είναι γνωστή σε όλους μας. Τα διάσημα δίχρωμα παπούτσια της ήταν ο ορισμός της θεωρίας της για το στιλ καθώς θεωρούσε ότι κάνουν τα γυναικεία πόδια να φαίνονται λεπτότερα και πιο σέξυ.

9. Η καλύτερη γυναικεία τσάντα είναι αυτή που έχει λουρί για τον ώμο
… γιατί αφήνει τα χέρια ελεύθερα. Η μικρή καπιτονέ τσάντα με το λουρί-αλυσίδα που η Coco Chanel λάνσαρε δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο κλασσική και σικ επιλογή τσάντας.

10. Το άρωμα είναι τόσο σημαντικό όσο και τα ρούχα
Υποστήριζε η Coco συμπληρώνοντας ότι η γυναίκα που δεν φορά άρωμα, δεν έχει μέλλον, κάνοντας αυτή την άποψή της την διασημότερη και διαχρονικότερη δήλωσή της. Λάνσαρε το δικό της άρωμα το 1922 ξετρελαίνοντας άντρες και γυναίκες και, τηρώντας κατά γράμμα την άποψή της περί απλότητας, το παρουσίασε σε ένα απλό τετράγωνο μπουκάλι. Η συμβουλή της… «Βάλτε άρωμα σε κάθε σημείο του σώματός σας που θέλετε να το φιλήσουν»

«Η μόδα περνάει, μόνο το στιλ μένει» Κράτησα αυτή φράση της Chanel για το τέλος, απλά και μόνο γιατί θεωρώ ότι αποτελεί το μότο, που αν όλες έχουμε στο μυαλό μας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παρασυρθούμε από τις εκάστοτε υπερβολές που λανσάρονται και να πέσουμε σε ενδυματολογικά ατοπήματα, θυσιάζοντας την προσωπικότητα και το προσωπικό μας στιλ.

8 σχόλια:

  1. Κάποτε η φιλενάδα σου είχε ψώνιο με την Σανέλ. Προ Αρτέμιδας μιλάω. Ακόμη και τα καλλυντικά μου ήταν Σανέλ μαζί με Ντιόρ.
    Στο τέλος μου χάρισαν το συλλεκτικό της δαχτυλίδι που το έδιναν μόνο στις καλές πελάτισσες. Όλο χαρά το δείχνω στην μικρή Μέξη και τι μου απαντάει; Βέβαια αφού της άνοιξες 3 υποκαταστήματα σου έστειλε κι ένα δαχτυλιδάκι να σου κλείσει τα μάτια.
    Ακούς το παλιοκόριτσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Theodosia
    XιχιΧιχιΧι - μήπως σε κάποια άλλη ζωή ήταν κόρη του;
    Ρε με τι "πράματα" έχουμε μπλέξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμος
    ΚΑΛΗΜΈΡΑ και Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την αγαπώ γιατί ήταν απίστευτο μαγκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα είμαι εδώ...eyxaristo giayto eniosa mia glika sti kardiamoy evgala ftera gia mia stigmi.MIN XEXNAS TI SOY EIPA.giasou theo.nikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Stilvi
    Πραγματικό μαγκάκι!
    Μας έντυσε, με όλη τη σημασία της λέξης!!
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι 'πνοή' για τον χώρο μας! Ευχαριστούμε!